Francis van Brink

Francis van Brink

Attjo! Då var vi här igen, årstiden där många nyser, hostar och snyter sina näsor. Det var inte så vi hade tänkt börja det nya goda året eller hur? Nyårslöften skulle hållas, jobbet knackar på och vårt vanliga liv kallar på oss efter långledigheten.  Vi har inte tid och vill inte gärna bli krassliga. Men så sätter förkylningen käppen i hjulet inte helt oväntat kanske.

Det finns ju hur många olika sätt som helst man kan göra för att lindra sitt tillfälliga elände. För visst kan en förkylning göra oss helt utmattade och ynkliga. Förkylningen som går nu och är en av den sega sorten. Upp till tre veckor kan den underhålla stackars dig. Den verkar fästa sig i bihålorna, och stämbanden. Huvudet känns knökfullt med bomullstussar, ögonen är tunga och trötta. Musklerna gör ont från allt hostande.

Förkylning innefattar delen av ordet kyla. Man har blivit kallt inombords, vår kropp attackerades av kyla. Inom den naturmedicinska läran tittar vi på syndrom. Kyla är ett syndrom. För att driva ut kylan ur kroppen behöver vi tillföra värme. Det kan vara i form av värmande drycker, till exempel örtte med örter som har värmande egenskaper (ingefära). Eller som jag brukar göra en varm vetekudde på bröstkorgen. Ett värmande liniment på stela (kalla) muskler. Har ett virus fått en mer varm karaktär med feber då kan du ta kylande örter istället (pepparmynta).

För att lindra torr rethosta kan man göra te av timjan. Timjan har nämligen den fina egenskapen att hjälpa till att göra slem om det inte finns någonting att hosta upp. Slemmet ska föras ut med varje hosta. Det är bra att hosta upp och föra ut gammalt slem. Timjan aktiverar de små flimmerhåren i luftrören. Örten boostar ditt immunförsvar. Timjan är virus- och bakteriehämmande. Den användes redan före i tiden av romerska soldater mot luftrörsproblem. Tänk att en för oss så vanlig matlagningsört kan ha så god inverkan på hälsan. Och god är den också!

Te kan kokas genom att bara använda en liten tesil, fylla den med timjan, lägga den i en mugg och hälla över kokande vatten. Låt stå och dra ett par minuter, ta ut tesilen och varsågod! Ditt te är färdigt. Vill du, så kan du söta den lite med lokal odlad honung, men tänk då gärna på att vänta med honungen tills ditt te går att dricka, kring 40 grader. Då behåller du alla viktiga ämnen som honungen har.

Timjan hjälper även att få ordning på magen, en klar fördel nu efter Juletiders frosseri. Så ett bra nyårslöfte kan faktiskt vara att börja odla din egen timjan! Så att du kan plocka och torka den till nästa förkylningsperiod.

Som ni vet kommer jag ursprungligen från Nederländerna. Där ropar vi ”Gezondheid!” när någon nyser. Det svenska ordet ”prosit” betyder egentligen nästan samma sak. Jag läste på nätet att det betyder ”hoppas det gör dig väl”.  Med den här hälsosamma hälsningen önskar jag er alla ett riktigt Prosit Nytt År!

 

Publicerad i Allt om Osby, lokaltidning nr.2 2019, spridningsområdet: 40.000 hushåll