Picture of Francis van Brink

Francis van Brink

Örter är helt fantastiska naturliga medel som kan leda till lindring av obalanser i hälsan. Symptom som oro, störd sömn, urinvägsinfektion, magbesvär, mensproblem, och många andra åkommor kan bli avhjälpta när man sätter in rätt ört. Och visst, örtte kan man dricka för att det är gott utan att man måste ha ett ”problem”. De används ju redan för tusentals år sedan av munkarna, läkekvinnor och druider. i ska ta vara på gammal kunskap!
Själv har jag haft stor nytta av örter i visa perioder i mitt liv. Jag odlade olika örter i mitt hemland på min lilla kolonilott. Kamomill var och är fortfarande min favorit, liksom timjan. Jag gjorde egna hostdryck till mina barn och blandade min kamomill flitig med andra örter för att upptäcka hur det smakade. Fastnade ändå för den egna rena smaken. Den lugnade mig inte bara mentalt, men även min mage mådde bättre. Jag tvättade min sons sår med kamomillte.

Idag odlar jag på hemmaplan, dock mindre flitig än före. Vår jord här är mycket annorlunda så jag lär mig för varje skördetid vad som (inte) fungerar. Men det mest älskvärda är väl att ströva runt i sin trädgård, röra vid lavendeln som sprider sin härliga sommardoft, plocka ett par blad av citronmeliss för att äta dem som de är eller på melon salat. Pepparmynta har jag låtit gro var den vill. Det kan jag inte ha nog av. Ta vara på allt som finns omkring dig.

Visa örter har kylande egenskaper som Pepparmynta och Aloe Vera. Andra har värmande egenskaper som ingefära och peppar. Det finns en massa kunskap i otroligt många böcker. Senare ska jag gå in mer på örterna. Det är kul att belysa de för vad de är bra för. Vi använder oss av örtmedicin i våra behandlingar. För att stärka energi eller för att ta bort stagnation i energi. Dessa örter är ekologiska, torkad och förpackade. Vi på Via Natura använder oss av genomtänkte örtblandningar. Gjorda av kvinnor som vet vad de pratar om, som jobbar själv som helande terapeuter och granskar noggrant alla örters egenskaper. De blandningarna du kan köpa hos oss är av hög kvalité. Samt att de är tillverkad i  närheten av där jag bor. Ett stort plus!