Francis van Brink

Francis van Brink

Ingenting är så tillfredsställande än att göra egna oljor och salvor.
Planera när du odlar själv vad det är du vill göra med dina örter, blommor och kryddor. Det finns många olika möjligheter och användningsområden.

Det vanligaste och faktiskt bästa är att göra din egen ringblomssalva.

Ringblomman är enkelt att odla. Jag sådde de före året i en pallkrage, fick en himla massa vackra orangea blommor, skördade regelbundet genom att klippa blommorna från stjälken. Det kom nya blomknoppar hela tiden! I och med att det var många insekter som också älskade dessa strålande solar i pallkragen lät jag alltid stå tre blommor till småkrypen för varje blomma jag plockade. Vi kan väl dela på råvaran var min tanke. Bin är ju i behov av näring och får det från ängsblommor, trädblommor, ljung, mm.
I år sådde jag ringblommor igen. Sagt och gjort åkte en påse frön i en annan pallkrage. I fjolårets pallkrage sådde jag morötter. Gissa min förvåning att det kom upp en massa unga blad i pallkragen men inga morötter. Efter ett par veckors tid och observerande visade det sig att mina vackra ringblommor hade sått ut sig själva riktig ordentligt i höstas. Nu är pallkragen fylld med både orangea solar under jord och ovanför jord!
De är redan större än mina nysådda frön som också börja ta sig. Dessa delar sin plats med lavendel i år. Det ska bli en fröjd för ögonen.

Hur gör man då en ringblomssalva?

Klipp av blommorna och torka kronbladen. Samla dessa när de är riktig torkade i en glasburk. Var observant att de inte är fuktiga längre för då bildas det mögel i burken och allt ditt jobb är förgäves för oljan är inte användbart längre. Fyll glassburken ungefär 2/3 del med dina torkade kronblad och fyll på glasburken med en kallpressad ekologisk olja. Det kan vara mandelolja, olivolja. I år tog jag jojoba-  och mandelolja för att testa hur det skulle kännas på huden.
Sätt burken på en fönsterbänk i solen, skaka om burken varje dag. Jag växlar från min mörka skafferi till den soliga fönsterbänken. Man lär sig olika sätt att göra och jag gillar att växla från mörker till ljuset och vise versa. Prova dig fram!
Efter 6 veckor är din olja färdig. (Även här kan man läsa om olika lång tid. Jag drar oljan gärna i 6 veckor).
Sila av oljan, pressa ut oljan från kronbladen så att du får med dig så mycket som möjligt. Häll den rena oljan i en ren burk eller flaska med bra lock. Gärna mörkt så att kvalitén på oljan håller längre. Var smart och skriv en etikett med vad det är för olja om du gör flera oljeutdrag  än bara från ringblommor. Du tror att du kommer ihåg vad som är vad, men tro mig, det gör du inte i längden. Sätt datum på etikett också.

Nu är det dags att fixa bivax. De finns i kakform eller pellets. Du kan ta 10 gram per burk av 60ml. När man ändå ska göra en salva, gör gärna en större sats på en gång. Din olja är ju redan färdig, du har skaffat bivax så kör på. Det är fantastiska gåvor! Jag ger recept på en burk, men har du till exempel 2 dl olja så behöver du 4 burkar istället för en, 40 gram bivax, 20 droppar lavendelolja.

Smält bivax ”au bain marie”, dvs i vattenbad. Jag har en speciell kastrull för det ändamålet men det går riktig bra med en kastrull och en skål som tål värme. Det får inte komma in vatten i skålen!

Rör ner 0,5 dl olja per burk i bivaxet, och låt allt smälta tillsammans. Ta ut skålen från vattenbadet och rör om i ungefär 15 minuter.

Vill du kan du droppa in eteriska oljor som lavendel i blandningen, när den är 45 grader, 5 droppar per burk av 50ml.

Häll upp salvan i glasburken, låt svalna och sätt på locket.

Jag vill testa att smälta över elden hemma hos mig. Det är det urgamla sättet att laga mat, energin i eldelementet är ju på topp nu på sommaren och den vill jag utnyttja. Lycka till, jag hoppas du gillade inlägget. 

Salvan är läkande, mjukgörande och ger skydd för huden. 

Du kan hitta varorna i webbshoppen här:

Torkade Ringblommor
Bivax 
Eterisk olja lavendel
Tomma burkar
Lock till burkar