Francis van Brink

Francis van Brink

Hur har ni det där ute i stugorna?
Ni fortsätter väl med att bygga på ditt immunförsvar?
Tänk på att vi kan ge er goda råd, en trevlig pratstund och även leverans till din dörr?

För att förklara lite vad som pågår, tänkte jag skriva om syndrom Vind som är högst aktuellt nu. Vill ni inte läsa vidare kan ni sluta läsa nu. Men ni går miste om något väldigt intressant! ?

? Naturen är blott ett annat ord för hälsa, det skrev vår läkekonstens far Hippokrates.

Inom naturmedicin finns många olika förklaringssystem hur det yttre och inre klimatet påverkar din hälsa, dina tankar och känslor.

Var är dina tankar? Hur mycket blir du påverkad av det yttre som pågår? Slukar du all info eller väljer du ut visa nyheter, eller stänger du av?

Ett virus är inom naturmedicinens etiologi ett syndrom som kallas för Vind. Stress är till exempel en vind som finns inom dig som påverkar din hälsa. Virus är vindsyndromen som kommer som en plötslig och snabb attack utifrån. Vind är Yang i sin energi och rör sig ständigt. Dominerar på våren men finns under hela året. Den kan sammanslå sig med torka, hetta, fukt och kyla. Den kan påverka oss alla mer eller mindre och få kroppen i obalans. Nu vet vi att Covid-19 attackerar immunförsvaret genom att sätta sig djupare i lungorna. Hostan vi får höra om är torr i sin karaktär. Inget slem som går att hosta upp. Andnöd är också en symtom.

Inom naturmedicinens elementsläran ingår organen lungorna, tjocktarm och huden i Luftelement. Här andas vi in och ut. Andas in nytt syre, ny inspiration. Vi andas ut det som vi inte behöver hålla kvar i lungorna. Vi släpper det gamla. Näsan är Luftelementets kroppsöppning. När vind attackerar lungorna blir de försvagade. Symptom innefattar feber, torrhosta och andnöd. Syndromen Vind och Torka sammanslår sig och manifesterar sig djupare ner i lungorna. Torka är syndromen som hör hemma i just Luftelement. Torkan försämrar lungornas förmåga att bl.a. befukta.

Så vad vill jag säga med det här då? Jo, att i förebyggande syfte stärka ditt Luftelement. Stärka tjocktarmen genom näringstätt föda, (mjölksyrade) grönsaker, pre- och probiotika att stärka tarmfloran, extra vitaminer (C och D) att stärka immunförsvaret med.

Stärka lungor gör man genom rätt andning. Gå ut, promenera nu i det fina vädret.
Luften är hög, ren och frisk. Du får motion, vackra intryck, bra cirkulation, och det kostar inget. Tänk vilket förtur vi har i vårt vackra land att ha SÅ många träd som rengör vår luft åt oss hela tiden. Att vi har naturen runt knuten. Promenader är bra! Hela kroppen syresätts. När vi inte får tillräckligt med syre i kroppen blir vi trötta. Din mentala hälsa mår otroligt bra av promenader. Går du dessutom med någon annan blir det dubbel glädje. Men håll distans 1,5m ?. Mer tips om andning kommer senare.

?Det finns örter som stärker lungorna. Jag har i tidigare inlägg nämnt timjan som ett exempel. Eukalyptus är också stärkande. Dricka (näringsrika) vätskor. Andra värmande örter är Röda Solhatt (enchinacea), ingefära. honung ?. Stärka gärna kroppen med nässlor!
Snart syns de unga blad som är extra näringsrika. Ta med dig en korg och plocka lite, dock inte längs med vägkanter där det kör många bilar.

Sist men inte minst: sluta röka! ?

Ta bra hand om er. Håll er friska! ?